Kara Liste ile ilgili En Çok Merak Edilenler

Bankalara kredi borcunu ödeyemeyenler, taksitlerini sürekli geciktirenler, yine ayı şekilde kredi kartı borcunu ödeyemeyenlere ve kredi notu zamanla sıfır olacak düşenler kara listeye girerler. Elbette bankadan aldığınız krediyi geri ödemiyorsanız KKB sizi kara listeye alacak ve tekrar hiç bir banka kredi vermeyecektir. İşlenen günahın bir bedeli olacaktır. Peki günah nasıl temizlenir? İstiğfar edip kefaretini öder ve hatayı tekrarlamazsanız durum düzelebilir. Aynı şekilde borçlarını kapatır ve tekrar güven sağlarsanız kredi notunuz da yükselirse kara listeden çıkarsınız. Bunun için danışmanlık veren firmalar var nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız yardım alabilirsiniz.

Kara Listeden Kurtulma Yolları

Kredi ya da kredi kartı borcunuzu ödemezseniz ve yasal takip süreci başlar ise kara liste denilen sistemde isminiz yer almaya başlar. Kara listede yer alan kişinin tekrar kredi çekmesi ya da kredi kartı alması imkânsız denilebilecek kadar zor olmaktadır. Bu nedenle kara listeye düşmemeye özen göstermelisiniz.

KARA LİSTEDEYİM KREDİ ALABİLİRMİYİM?

Kara listeye düşmüş olan kişiler kara listeden kurtulma yollarınız sizler için haberimizde derledik. İlk adım olarak bankaya olan borçlarınızı sıfırlamanız gerekiyor. Eğer bu borçları sıfırlamaz bir miktarını öderseniz adınız kara listede yer almaya devam edecektir.

Kredi notunuzda kara listede yer almanıza bağlı olarak düşecektir. Kredi kartınızı yükseltmek adı altında bankaya otomatik ödeme talimatı verebilir ve düşük miktarlı bir kredi kartı alıp ödemelerinizi düzenli zamanında gerçekleştirebilirsiniz.

KARA LİSTEDE OLANLARA KREDİ VERENLER

Kara listede isminiz yer almaya başladığı dakikadan itibaren bu durum sicil kaydınıza da işleyecektir. Sicil temizlenmesi düşündüğünüz kadar kolay olmayabilir. 5 yıllık bir süre dilimini kapsayabiliyor. Bu nedenle kara listeye girer girmez hemen ödemelerinizi yapın ve kara listeye düşmemeye özen gösterin.

OKU:   Sanal Pos Hizmeti Veren Bankalar (Başvuru Nasıl Yapılır)

Kara Listede miyim Nasıl Anlarım

Kara liste Merkez Bankası tarafından tutulmakta olan kişi ve kurumlar bazında negatif bireysel krediler, çek ve senetler ile ilgili bir durumu söz konusu olduğunda bankaların verdiği bir isimdir. Yasalara göre 90 günü aşan gecikmeli ödemeler yapan şahıslar hakkında yasal takip başlatılır. Bireysel kredi kartı geri ödemelerinde yaşanan gecikmelerde ise KKB verilerinde yer almaktadır.

Kredi Notu Düşük Olan Kara Listede Mi Demek?

Merkez Bankasında tutulan kayıtların T.C. Merkez Bankası’nın kamu kurum ve kuruluşları ile meslek kuruluşları kapsamına girmesinden ötürü gerçek ve tüzel kişiler kendilerine ait bilgileri isteyebilme hakkına sahiptir. KKB ise kendi kayıtlarını bireysel kullanıcılara açabilmektedirler.

KARA LİSTEDEN NASIL ÇIKARIM?

Bankaya olan borcunuzu 90 gün boyunca ödememişseniz banka sizi avuta verecek ve bankaya olan borcunuzu icra ile alacaktır. Bu durumda kara listeye alınmış olduğunuzu bilmeniz gerekir. Merkez Bankasına bir dilekçe yazarak da kara listede olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Dilekçeniz iadeli taahhütlü olarak yazılması gerekmektedir. Merkez bankası sizlere 15 gün içinde cevabı yazılı olarak iletecektir. Kara listeye girdiğiniz durumda en az 4 ile 5 yıl listeden çıkamazsınız ve bankaların herhangi bir kredi ürününden faydalanamayacaksınız.

Kara Listeden Nasıl Silinirim?

Bankalardan kredi alamayan kişilerin en büyük sorunu kara listede yer almaktır. Bu listede bulunan kişiler kredi kartları borçlarını zamanında ödemeyen veya kredi taksitlerini ödemeyen kişilerdir. Bu liste içerisinde bulunan kişiler genel olarak bankalardan kredi alamaz. Kredinin yanı sıra kredi kartı başvurularında da avantaj sahibi olmak söz konusu olmaz.

Kredi notu bu noktada çok önemlidir. Kredi notlarının belirlenmesinde de kara listede bulunmak önemli bir yere sahiptir. Kara listede olan kişilerin kredi notu düşük olduğu için bankalardan yardım alması söz konusu değildir.

OKU:   Maximum Kredi Kartı Kampanyaları

Kara listeden silinebilmek için borçlu olan kişilerin bankalara olan borçlarını ödemesi gerekir. Bu sayede her aşamada yeterli durumların sahibi olmak mümkündür. Ödemeler içerisinde fazla borcu olan kişilerin bankalara giderek bu borçlarını yapılandırması mümkündür.

Bunun yanı sıra diğer bankalara borç transferi yaparak avantajlı faiz oranlarının kullanılması ve ödenek sahibi olmak da bir diğer yoldur. Kara listede olan kişilerin her aşamada yeterli durumları ve ödeme seçeneklerini değerlendirmesi gerekli olmaktadır. 

Kara Listeden Nasıl Çıkılır?

Banka ödemelerinizi düzenli yapmadığınız taktirde banka belli bir süre sonunda önce sizi uyarır ardından yine ödemez iseniz dosyanız avukata verilir ve dosyanız takibe düşer. Takip esnasında kara liste denilen ve tüm bankların ortak ver tabanı olan bu listede yer alırsınız. Kara liste de yer aldıktan sonra diğer bankalardan da kredi çekmeniz zorlaşır. Kara listeden çıkmak için de öncelikle aktif borcunuzu kapatarak dosyanızı takipten çıkarmanız gerekiyor. Sonrasında düşük miktarlı bir kredi kartı alıp ödemelerini düzenli yapın kara listeden kısa bir süre sonra çıkacaksınızdır. Ayrıca ödeme düzensizliğinize bağlı olarak düşen kredi notunuz da bu şekilde yükselecektir.

Kara Listedeyim, Nasıl Kredi Alabilirim?

Bankaların kredi ve kredi kartı borcunu ödemeyen kişileri takip etmek amacı ile oluşturmuş oldukları kara liste ile hem kredi onayı verme aşamasında istihbarat işlemlerini gerçekleştirme konusunda hem de borçlarını ödemeye zorlama konusunda kullanılmaktadır. 

Çünkü kredi borcu ya da kredi kartı borcu ödemelerini yapmayan kişiler kara listeye girmeleri halinde bir daha bankalardan onay alamayacaklarını bilerek borçlarını mümkün mertebe daha düzenli bir şekilde ödemeye çalışmaktadır. Peki, kara listedeyken kredi almak gerçekten mümkün müdür? 

Ne yazık ki kara listedeyim diyen kişilerin kredi almaları mümkün değildir. Bankaların bu konudaki ortak tutumu nettir ve kredi tahsilatı oranlarını arttırabilmek adına uyguladıkları çok sert bir politikaları bulunmaktadır. Kara listede olanlara kredi yılında da verilmemekte olup yine bazı bankaların çok eski dönemlerde borç takibi nedeni ile kara listeye giren kişilere çok yüksek faiz oranları ile kredi kullanımı söz konusudur. Ancak bu tip kredilerde de genelde bankalar ipotekli kredi kullanımına onay vermekte ya da kredi başvurusu esnasında sağlam bir kefil talebinde bulunmaktadır. 

OKU:   Boş Senet Nereden Alınır? Senetle Alışveriş Yapılabiliyor mu?

Bankaların Kara Listesinden Kayıt Sildirme

İhtiyacınız doğrultusunda kullandığınız krediyi zamanında ödemezseniz ya da kredi kartı borcunuz için de aynı durum söz konusu yine ödemelerinizi zamanın da yapmaz, gerçekleştirmezseniz, çek, senet gibi finansal işlem ödemelerinizi de yapmazsanız isminiz kara liste denilen yer de yazmaya başlayacaktır. Kara liste de yer almaya başladığınız da banka size kredi vermekten kaçınacak ve tüm kredi talepleriniz neredeyse olumsuz sonuçlanacaktır. Aynı şey kredi kartı talepleriniz için de geçerli olacaktır. Sizin de adınız kara liste de yer alıyorsa ve nasıl çıkacağınızı bilmiyorsanız daha fazla bekletmeden anlatalım.

Kara liseden kaydınızın, adınızın silinmesi için atmanız gereken en önemli adım banka geçmiş dönem borçlarını ödemektedir. Ayrıca borç ödemesi yapar yapmaz maalesef kara listeden çıkamıyorsunuz. Banka ödemesi yaptığınız tarihten itibaren 5 yıl süresiyle beklemeniz gerekiyor. 5 yıl sonrasında adınız kara listeden silinecektir ve bundan sonrasında sicilinizi temiz tutarak kredi kullanmaya devam edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir