Findeks Nedir? Ne İşe Yarar? Aklınızda Soru Kalmasın

Yapılan yeni düzenlemeler ile Türkiye’nin ilk ve tek kredi notu sorgulama adresi olarak kurulan Findeks, Kredi Kayıt Bürosu ile işbirliği yaparak banka müşterilerine yepyeni hizmetler sunuyor. Bireysel ve ticari bankacılık için çeşitli paketler hazırlayan ve buna göre kategoriler halinde banka kredi notu ve birçok hizmet veren Findeks’te kredi notu sorgulama işlemleri oldukça pratik ve kolay bir şekilde yapılıyor.

Yapılan yeni düzenlemeler ile Türkiye’nin ilk ve tek kredi notu sorgulama adresi olarak kurulan Findeks, Kredi Kayıt Bürosu ile işbirliği yaparak banka müşterilerine yepyeni hizmetler sunuyor. Bireysel ve ticari bankacılık için çeşitli paketler hazırlayan ve buna göre kategoriler halinde banka kredi notu ve birçok hizmet veren Findeks’te kredi notu sorgulama işlemleri oldukça pratik ve kolay bir şekilde yapılıyor.Ücretsiz üye olabileceğiniz Findeks sayfasında TC kimlik numaranız ile kredi notu puanınızı öğrenebilirsiniz. Bu kredi notu cep telefonunuza gelen bir doğrulama kodu sonucunda sizlere belirtilmektedir. Findeks hizmetlerinden daha fazla yararlanmak isteyen kişiler bunlara ek olarak Findeks’in bireysel ve ticari bankacılık için özel olarak hazırladığı paketlerden de yararlanabiliyor. Bunun dışında Findeks ile anlaşmalı olan bankaların internet bankacılığını kullanarak da kredi notu öğrenilebilmektedir.

Findeks, Avea Türk Telekom ile de bir anlaşma sağlayarak cep telefonunuza kredi notunuzun gelmesini sağlıyor. Findeks kredi notu sorgulama menüsünden kişisel bilgilerinizi girerek anından kredi notunuzu öğrenebilir ve bankalara bu puanla başvurabilirsiniz. Bankaların kredi vermede bir kriter olarak aldığı kredi puanı ile ön başvurunuz hakkında bilgi sahibi olabiliyorsunuz.

Kredi Notu Nedir? Kredi Notu Ne İşe Yarar? Kredi Notu Neden Düşer?

Bankaların müşterilerinin kredi potansiyellerini değerlendirmek üzere kurmuş oldukları özel bir sistemdir. Bu sistemde değerlendirmesi yapılan kişinin mali karnesi çıkarılır ve ödeme dengesinin yanı sıra aylık geliri, öğrenimi, mesleği gibi kriterlere önem verilerek puanlamada bulunulur. Bankalar günümüzde gelişen bilgi teknolojileri sistemleri sayesinde artık kredi başvurusu için değerlendirmeleri kredi notu üzerinden yapmaktadır. Kredi notu yüksek olan kişilerin hem kredi onayı almaları kolaylaştırılmakta hem de kullanmış oldukları krediler için daha düşük faiz oranları uygulanmaktadır. Kredi notunun düşmesinde ki temel 2 etken bulunmaktadır. Bunlardan ilki kredi notu hesaplaması gerçekleştirilen kişinin borcunu ödememesi ya da kredi kartı limitinin yükselmesidir. Bir diğer önemli etken ise kişinin yeni bir kredi kullanarak kredi borç limitini yükseltmesidir. Bunlara ek olarak aylık gelirin düşmesi de kredi notunun düşmesini tetiklemektedir.

İpucu: Kredi notu ile ilgili tüm merak ettikleriniz için buradan bakınız

Kredi Notu Nasıl Düzelir?

Kredi notunu yükseltmek için kullanılabilecek en doğru yöntem kesinlikle ödemelerinizi düzenli bir şekilde gerçekleştirmektir. Borçlarını düzenli ödeyen, son ödeme tarihini asla geçirmeyen ve borç ödeme tarihinde borcunun tümünü kapatan kişiler bankalar için güvenilir kişilerdir. Eskiden, bankalara kredi ya da kredi başvurusu yapıldığında, bankalar sizi hiç araştırmadan, kişilerin geri ödeyip ödemeyeceklerini umursamadan onay veriyorlardı. Bu geçmiş yıllarda binlerce kişinin evine haciz gelmesine ve hatta borçlarını ödeyemeyen pek çok kısa süreli hapse girmesine neden oldu. Kişilerin bu mağduriyetlerinden dolayı, devlet kanalından yeni düzenlemeler getirildi.

Findeks kredi puanı, kişilerin kullandıkları banka ürünlerinin geri ödeme performanslarının karnesi olarak açıklanabilir. Kredileriniz ve kredi kartlarınız ne kadar düzenli ödenirse, puanınız o kadar yüksek olacaktır. Her sekmede, puanınız düşerek, kredi ve kredi kartı almanız zorlaşacaktır. Peki, Findeks kredi rengi ne demek? Kredi notu puanlaması 1’den 1900’e kadar giden bir puanlama sistemi. Bu sistem 3 baremden oluşuyor. Çok riskli, orta riskli ve az riskli  olarak değerlendiriliyor. Her barem de daha rahat ayırt edilebilmesi için renkler ile ifade ediliyor.

OKU:   Konut Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler: Kredi ve Tapu İşlemleri

Findeks kredi rengi kırmızı olanlar tüm bankalarda çok riskli grubunda yer aldıkları, bankalardan kredi almaları neredeyse imkansızdır. Kredi alabilmek için mutlaka kredi puanlarını yükseltmeleri gerekir.

Findeks kredi rengi sarı olanlar ise, orta seviyede risk grubunda yer alanlardır. Her bankadan kredi alamayabilirler ya da bankalardan kredi alabilmek için, ipotek ya da kefil destekleri olması gerekebilir.

Findeks kredi rengi yeşil olanlar risk bölgesinde yer almayan, düzenli ödemeler yapan ve hangi bankaya giderse gittik, çok yüksek ihtimalle ve rahatlıkla kredi alabilecek kişileri temsil ederler.

Findeks kredi notu nasıl yükselir? Bunun için mutlaka bankalar ile çalışmanız gerekir. Bankaların kredi kartlarının ve bankalardan aldığınız kredilerin borçlarını, zamanında ve eksiksiz olarak ödemeniz gerekir. Böylece ödeme performansınız arttığı için, otomatik olarak da Findeks kredi puanı seviyeniz yükselecektir.

TC No ile Kredi Notu Öğrenme

Findeks kredi notlarında gerekli olan durumlar için internet üzerinden çeşitli paketler ile öğrenmek de mümkündür. Kredi notlarında bulunan seviyeler herkesin durumuna göre ayarlanır. Kredi notlarında yer alan ödeme imkanlarına göre bütün ödemelerin yapılması durumunda kredi notu herkesin yüksek olabilir. Kredi notunu ilk seferde ücretsiz olarak öğrenebilirsiniz. Bununla birlikte diğer öğrenme işlemlerinde gerekli durumlarda ücretli paketler ile birlikte öğrenmek de mümkün olabilmektedir. Kredi notlarını hızlı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Kredi notunun öğrenilmesi son dönemlerde oldukça önemli bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Eğer Findeks sisteminin bir üyesiyseniz ve kredi notunuzu merak ediyorsanız Findeks hesabınız üzerinden kredi notunuzu öğrenebilirsiniz. Kredi notunu öğrenme sistemi ile Findeks’ten veya diğer bankalardan kredi notunuzu görebilirsiniz. Findeks ile aynı zamanda sms yöntemi ile kredi notunuzu hızlı bir şekilde öğrenebilirsiniz. TC kimlik numarası ve Findeks üyelik numarası ile günün her anında kredi notunuzu görebilir ve ona göre kredi başvurusunda bulunabilirsiniz.

Kredi notu bankalarda kredi alabilmek için çok önemli bir kriterdir. Kredi notu sayesinde ihtiyaç kredileri için bankalara ön başvuruda bulunabilirsiniz. Kredi notunun dereceleri iyi, kötü ve orta olarak değerlendirilmektedir. Kredi notu puanının yüksek olması kredi almanızı kolaylaştırmaktadır. Kredi notunun oluşumunda Findeks ve Kredi Kayıt Bürosu birlikte çalışmaktadır. Bu sayede doğru bir şekilde kredi notunuzu öğrenebilirsiniz. Kredi notunun öğrenilmesi ön başvurularda sizlere bilgi vermektedir. Kredi notunun oluşumunda kişilerin geçmiş ödeme düzeni ve kayıtları göz önünde bulundurulmaktadır. TC kimlik numarası, sms ve diğer yöntemlerle kredi notu anında müşterilere iletilmektedir.

Findeks Risk Raporu Nedir?

Findeks risk raporu aslında kredi notunuzu ortaya çıkaran maddelerin geliştirilmiş ve ayrıntılı hale getirilmiş bir tablosudur.

Bu rapor içerisinde geçmiş 5 yıla kadar olan tüm kredi ve kredi kartı işlemlerini görebilirsiniz. Bireysel ve ticari olmak üzere ikiye ayrılır. Bireysel, rapor bölümünde birey olarak bankalarla tüketici finansman şirketlerinden, kullanılmış ve halen kullanılmakta olan kredi, kredi kartı ile kredili mevduat hesaplarına ilişkin bilgiler yer alır. Ticari bölümde ise yine bankalardan kullanılmış ya da kullanılabilecek olan nakdi, gayrinakdi ve diğer limit ve riskler ile bunlara ilişkin geri ödeme performansları yer alır.Risk raporları her ay itibari ile güncellenmektedir. Eğer size verilen Risk raporlarındaki herhangi bir bilginin hatalı olduğunu düşünüyorsanız http://www.kkb.com.tr/risk-raporu.aspx linkinden itiraz girişi yaparak hatanın düzeltilmesini sağlayabilirsiniz. Yine aynı linkten yaptığınız itirazın sonucunu da görebiliyorsunuz.

OKU:   Kredi Kartı ile İlgili En Çok Sorulan 8 Soru

Findeks Çek Raporu ve Çek Endeksi Nedir?

Findeks Risk raporunun yanı sıra ticarette ödeme göstergesi olarak kabul edilen çeklerinde raporunu sizlere verebilmektedir.

  • Bireyin son 1-3-6-12 ayda ödenmiş, karşılıksız çıkmış ve sonradan ödenmiş ya da karşılıksız çıkmış ancak hala ödenmemiş çeklerin adet ve tutarları
  • Bankacılık sektörüne verilmiş ileri tarihli çeklerin vade ve tutarları
  • Henüz sisteme aktarılmamış çek defterinin kalan sayfaları yer alır.

Çek raporu içerisinde ülkemizde çek ürünü sunan tüm bankaların verileri bulunur. Bu rapor içerisindeki veriler karşılıksız çeklerde 2009 sonrası, ödenmiş çeklerde ise 2007 sonrasındaki verilerden oluşur.  Veriler önem derecesi yüksek olmasından dolayı günlük olarak güncellenir. Çek endeksi ise kurumun ödemelerine göre aldığı puan tablosu olarak anlatılabilir. Çek Endeksi, son 36 ay içerisinde keşide edilen çeklerin frekansı, günümüze yakınlığı, tutarları ve adetlerine bağlı olarak sıralanmasıyla hesaplanır. Çek sahibi kişi ya da kurum keşide ettiği hiçbir çeki ödemezse Çek Endeksi 0, tüm çeklerini öderse 1.000 olarak puanlandırılır.

Kısaca Findeks gerek bireysel gerekse kurumsal olarak kullanılması zorunlu hale gelen ticari bir tablodur. Nakit akışlarınızı düzenlemek bankalar ile aranızdaki ilişkiyi samimi tutmak ve kredibilite puanlarınızın nasıl etkilendiğini ay ay kontrol etmek için kullanabileceğiniz bu sistem oldukça cüzi miktarlarda ücret talep etmektedir. Dilerseniz sizlere sağladığı danışmanlar sayesinde kredi notunuzun nasıl daha da yükselebileceğini veya nasıl sabit koruyabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Artık karşınızdaki kişiyi sağdan, soldan sormanıza bu nasıl bir ticari kişiliktir diye düşünmenize gerek kalmadı. Karşı taraftan aldığınız onayla ve bazı bilgiler ile bu konuyu çok rahat Findeks gerçek verilerine sorabileceksiniz.

Findeks ücretli midir?

Finansal kredi platformu olarak kurulan findeks kredi notlarınızın periyodik olarak size bildirilmesinde oldukça cüzi bir miktar ücret almaktadır. Kredi kartı veya kuruma yüklediğiniz hesap bakiyenizden düşen bu ücret karşılığında anlaştığınız süre boyunca kurum size kredibilite olarak adlandırılan kredi notunuzu aktarmakta olası düşüşler ve yükselmelerde size bilgi vermektedir. Bu sayede finans hayatınızda oluşabilecek olumsuz olayların önüne kısa zamanda geçebilirsiniz. Alınan ücret içerisinde findeks kredi danışmanı olan ve size puanımızı korumanız veya yükseltmeniz için danışmanlık yapan uzmanlar da bulunuyor.

Findeks üzerinden farklı bir kişinin kredi notunu öğrenebilir miyim?

Ticari hayatta karşınızdaki kişinin güvenirliliğini ve alışveriş sırasındaki ödeme alışkanlıklarını ancak Findeks kredi notu ile anlayabiliriz. Banka gibi bir kuruma kredi ve kredi kartı ödemesi yapmayan bir birey size ticari faaliyetlerinden dolayı ödeme yapmaz. Dünyada her zaman banka ve finans kuruluşlarının ödemesi en önce gelir. Bu nedenle ödemelerinin gecikmeli yapılması yada yapılmamasının kontrol edilmesi ticari ilişkilerinizi başlatmak yada devam ettirmek için gereklidir.

Findeks de farklı bir kişinin kredi notunu ancak kendisi onay verirse görebilirsiniz. Yani karşı tarafa fark ettirmeden bir kredi notu öğrenmek gibi yasa dışı bir işlem yapılmıyor. Size gerekli bilgileri verdikten ve cep telefonuna gelen tek kullanımlık şifreyi paylaştıktan sonra sizde kişinin şu andaki ve geçmişindeki finansal notları görebileceksiniz. 

Findeks SMS Uyarı Sistemi

Sizi kredi notu ve diğer konularda uyaran bilgilendiren yeni bir hizmettir. Findeks sistemine üye olduktan sonra haftalık ya da aylık belirleyeceğiniz kriterler de size SMS ile bilgi aktarımı yapılmaktadır. Örnek vermemiz gerekir ise kredi notunuz 1.500 altına düşerse uyarı kısa mesajı geliyor ya da 1.500 üzerinde çıkarsa kredi notunuz yine aynı kısa mesaj bilgilendirmesini alabiliyorsunuz.

OKU:   Kredi Kartı Ödeme ile Yapabileceğiniz 12 Farklı Hizmet

Kredi ya da kredi kartı ödemeleriniz de gecikme olur ise, takip de zorlandığınız diğer işlemler hakkında SMS aracılığı ile bilgi alabilirsiniz İşlemleri sizin seçmeniz gerekiyor. Kısa mesaj ile olduğu gibi mail aracılığı ile de bilgilendirmeler gelmektedir. 

Findeks İletişim 444 4 552

Findeks İletişim 444 4 552  hattı hakkında bilgi aktarımına başlamadan önce Findeks nedir, hangi işlemleri yapabilirsiniz kısaca özetleyelim. Findeks; finansal durumunuzu öğrenebileceğiniz en güvenilir veri tabanlarındandır. Bankalar ve diğer finansal kurumlarında ki kredi borç bilgilerinizi, kredi borç limitinizi öğrenebilirsiniz.  Findeks sisteminin en aktif özelliklerinden birisi de kredi notu sorgulamasıdır. Kredi not aralığınız kaç, not aralığınıza göre kredi renginiz ne anında öğrenebilirsiniz. Bankalar bildiğiniz üzere kredi notunuza bağlı olarak kredi taleplerinizi onaylamakta ve reddetmektedir.

Kredi notunuz da geçmiş dönem kredi kartı ya da kredi ödemelerinize göre belirlenmektedir. Ödemelerinizi düzenli yaparsanız kredi notunuz yüksek olur ve banka nezdinde referansı iyi bir müşteri olursunuz. Findeks Kredi Kayıt bürosu tarafından uyarlanmış ve oluşturulmuştur. Findeks hizmetlerinden yararlanmak için öncelik ile üye olmanız gerekmektedir.

FİNDEKS ÜYELİK 

Findeks resmi web adresine girdikten sonra sağ üst köşe de üye ol butonunu göreceksiniz. Üye ol butonuna  tıkladıktan sonra bireysel ve ticari seçenekler karşınıza çıkacak. Bireysel kısmını seçtikten sonra karşınıza ana form çıkacak. Ana form TC kimlik numarası, ad soyad, E posta,  telefon numarası gibi genel bilgilerden oluşmaktadır. Sonrasında yönlendirme işlemlerini takip ederek üyelik aşamanızı tamamlayabilirsiniz. Giriş şifreniz cep telefonu numaranıza kısa mesaj ile iletilecektir. Ardından aktif olarak Findesk’i kullanmaya başlayabilirsiniz. Findeks de sadece kredi notu sorgulama işlemini değil, risk raporu, çek raporu gibi evrakları da alabilirsiniz. Findeks güvenilirlik açısından gerekli sınavları başarıla tamamlamıştır. Bireysel bir kullanıcı adı ve şifresi ile çalışması sizden başka kimsenin sisteme giriş yapamamasını sağlamaktadır.

FİNDEKS İLETİŞİM

444 4 552 numaralı hat üzerinden Findeks ile iletişim kurabilir ve aklınıza takılan sorulara cevap bulabilirsiniz. Şifrenizi unuttuğunuz da ve daha fazla işlem yapmak istediğiniz de iletişim hattı üzerinden bilgi alabilirsiniz. Arama yapmak istemeyen Findeks müşterileri iletisim.findeks.com adresinden de e posta aracılığı ile yardım alabilirsiniz. Bankacılık hizmetinden son 5 yıl içerisinde kredi kartı ya da kredi kullanan tüm müşterilerin findeks kredi notu bulunmaktadır. Sizde Findeks kredi notunuzu öğrenerek bilinçli kredi başvurusu yapabilirsiniz. 

Findeks Üyelik İptali

Findeks ile imzalayacağınız sözleşmede TARAFLAR, bu sözleşmeyi her zaman diğer tarafa uygun bir şekilde bildirmek kaydıyla feshedilecektir. Fesih bildirimi tarafların yukarıda yer alan e-mail hesaplarına gönderilmek suretiyle de gerçekleştirilebilir. SAĞLAYICI, fesih bildiriminin kendisine ulaşmasından itibaren en geç 7 gün içerisinde feshin gereğini yerine getirecek ve üyeliği iptal edecektir maddesi bulunmaktadır. Bu maddeye bağlı olarak üyeliğinizi iptal edebilirsiniz. Üyelik iptali için 444 4 552 numaralı telefon ile de gerçekleştirebilirsiniz. Findeks üyelik iptali yukarıda belirttiğimiz şekilde işlem yapmanız yeterlidir. Ardından üyeliğiniz iptal olacaktır ve otomatik olarak silinecektir. Sonrasında dilerseniz tekrar sisteme üye olabilir ve işlem yapamaya hizmet almaya devam edebilirsiniz. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir