İşsizlik Maaşı (Sıkça Sorulan Sorular ve Yanıtları)

Ülkemizin bulunduğu ekonomik durum işsizlik üzerinde negatif etki yapmaktadır. İşinden çıkarılan bir çok insan yeni iş bulana kadar işsizlik maaşından faydalanmak istemektedirler. Tabiki öncelikle bu konuyla ilgili yapacakları araştırmalarda akıllarındaki sorulara cevap aramaktadırlar. Bizde sizler için en çok merak edilen konuları bir rehber gibi burada sizlere açıklıyoruz. Ekstra aklınıza takılanlar olursa yorum kısmından bize sorabilirsiniz.

İşsizlik Maaşı için Nereye Başvurulur?

İşsizlik maaşı için İşkur’a başvuru yapmanız gerekmektedir. Hem İş kur merkezlerine gidecek hem de İş kur resmi internet adresi üzerinden işsizlik maaşı başvurunuzu yapabilirsiniz.

İşsizlik maaşı almanız için, işten ayrıldığınız süre zarfı içerisine en geç 30 gün içerisinde başvurularınızı yapmanız gerekmektedir. Sabit olarak şu adreste ki İş kur merkezine gitmek zorunda değilsiniz. Dilediğiniz size en yakın İş kur merkezlerinden birine giderek İşsizlik maaşı başvurularınızı yapabilirsiniz.

İşkur’a gittiğiniz de tarafınıza form verilecektir. Form da yer alan bilgileri eksiksiz doldurmanız gerekmektedir. İşsizlik maaşı talebiniz onaylanır ise İşkur çalışanları tarafından sizlere iletilecektir. Sonrasında ayın belirli günlerinde işsizlik maaşınızı PTT aracılığı ile almaya başlayacaksınız.

İşsizlik Maaşı (parası) Almak İçin Gerekli Şartlar ve Evraklar Nelerdir?

Sigortalı olarak çalışırken, işten ayrılmanız sonrasında geçiminize katkıda bulunmak için işsizlik maaşı verilmektedir. Her işsiz kalan işsizlik maaşı alacak diye genel bir kaide yok. Bunun için de bazı şartları yerine getirmeniz gerekiyor;

İşsizlik Maaşı Almanız İçin Gerekli Olan Şartlar;

  • Aktif işinizden kendi istediğiniz ile ayrılmamış olacaksınız.
  • Son 3 yıl içerisinde 600 gün adına sigorta primlerinin ödenmiş olması
  • İşten ayrıldığı tarih öncesinde 120 günlük süre boyunca kesintisiz çalışmış olması

Genel olarak işsizlik maaşı alınabilmesi için aranan şartlar bunlardır. Eğer sizde şartlara uygunluk gösteriyorsanız işsizlik maaşı almak için başvuru yapabilirsiniz. Başvuru esnasında tarafınızdan bazı belgeler istenecektir. Bu belgeler ise;

OKU:   Vakıf Katılım Ürün ve Hizmetleri ve Hesap Açma

İşsizlik Maaşı Almanız İçin İstenilen Belgeler;

  • İşten ayrıldığınızı gösteren bildirge. Çalıştığınız yerden evrağı talep edebilirsiniz.
  • Kimlik Belgeniz

Belirtilen evraklar ile İş- Kur merkezlerine giderek başvurularınızı yapabilirsiniz. Başvuru aşması için İş Kur merkezlerine gitmek zorunda değilsiniz. İş Kur resmi web adresi üzerinden de başvuru işleminizi tamamlayabilirsiniz. Ayrıca E- Devlet üzerinden de başvuru yapabilme ihmaliniz vardır. İşsizlik maaşı ile merak edilen diğer detayları da paylaşalım. Ödenmemiş banka kredi ve kredi kartı borcunuz var ise ve İş Kur’dan aldığınız işsizlik maaşında kesinti olur mu diye merak ediyorsanız, belirtelim ki işsizlik maaşınız nafaka dışında haciz edilmez ve başka kişilere devredilmez. İşsizlik maaşı alan kişiler genel sağlık sigortası kapsamında olup bakmakla yükümlü olduğu kişiler de genel sağlık sigortalısı kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir. İşsizlik maaşı konusunda yanlış bilinen kavramlardan birisi de kişi iş bulana kadar maaş alır yargısıdır. Hayır iş bulana kadar maaş alamıyorsunuz. 600 gün sigortanız yatar ise 6 ay boyunca işsizlik maaşı alabilirsiniz. 900 gün SSK ödemeleriniz yapıldı ise de 8 ay boyunca işsizlik maaşı alabilme hakkınız vardır. İşsizlik maaşları PTT üzerinden yatırılmaktadır. Her ayın belirli günlerinde PTT’ye giderek maaşınızı alabilirsiniz. 

İşkur İşsizlik Maaşından Kimler Faydalanabilir?

İşsizlik maaşından faydalanabilmek için çalıştığınız yerim iş akdinizi sona erdirmesi ardında 30 gün içerisinde en yakın iş kur ofisine bildirmeniz ile veya online olarak işkur’un resmi sitesinde işsizlik maaşı başvurusunda bulunabilir ve onaylanırsa işsizlik maaşı almaya başlayabilirsiniz.30 iş günü sonrasında işsizlik başvurusu yapılması durumunda geciken süre kadar toplam hak sahipliği süresinde düşmektedir.

İşsizlik maaşında kimler faydalanabilir ?

İşsizlik maaşında yani işsizlik sigortasında aşağıdaki özellikleri barındıran kişiler yararlanabilmektedir.

  • Kendisi isteğiyle dışında işsiz kalmak
  • İşinin sonlandırılmasından 120 gün öncesine kadar primin yatırılmış olması
  • Son 3 yılda 600 günde az çalışmış olmamak
  • Hizmet akdinin 30 içerisinde son bulmasından sonra işkur’a başvurmuş olmak
OKU:   Findeks Nedir? Ne İşe Yarar? Aklınızda Soru Kalmasın

İşsizlik Parası Ne Kadar Verilmektedir?

Pek çok çalışan kişinin en büyük korkusu  olan işsizlik artık işsizlik maaş ile en alt seviyeye indirilmeye çalışılmaktadır. Sigortası düzenli olarak yatmış çalışanların belirli bir dönem kadar işsizlik maaşından yararlanabilmektedir. Böylece insanların iş bulana kadar hayatını idame ettirebilmeleri için gerekli olan maddi desteği sağlanmaktadır.

İşkur işsizlik maaşı alırken aslında en önemli olan unsur sigortanızın ne kadar ücret üzerinden yatırıldığı ve toplam çalışma gün sayınızdır. Örnek olarak 

Son 4 aylık brüt maaşınız;
1.ay : 1000  TL
2.ay : 1000  TL
3.ay : 1000 TL
4.ay : 1000  TL

  • Son 3 yıldaki prim gününüz : 600 gün ve daha az ise ;
  • 6 ay süresince almanız gereken aylık işsizlik ücreti : 396.96 TL
  • Almanız gereken toplam işsizlik ücreti : 2,381.78 TL
  • Son 3 yıldaki prim gününüz : 600-900 gün arası ise ;
  • 8 ay süresince almanız gereken aylık işsizlik ücreti : 396.96 TL
  • Almanız gereken toplam işsizlik ücreti : 3,175.71 TL
  • Son 3 yıldaki prim gününüz : 1080 gün ve fazlası ise ;
  • 10 ay süresince almanız gereken aylık işsizlik ücreti : 396.96 TL
  • Almanız gereken toplam işsizlik ücreti : 3,969.64 TL

İşsizlik Maaşı Alırsınız. Bu  yüzden işsizlik maaşında sigortanızın yattığı miktar çok önemlidir ona göre işsizlik durumunda işsizlik maaşı alırsınız.

Kaç ay işsizlik maaşı alırım?

İşsizlik Maaşı nın asıl amacı bireylere iş bulana kadar destek olmaktadır. İşkur İşsizlik Maaşı sizin ödediğiniz prim günü sayısına göre hesaplanmaktadır. Yani şu şekilde;

  • Eğer siz 600 ssk prim günü ödemesi yaptıysanız toplamda 180 gün işsizlik maaşı alabilirsiniz.
  • Eğer siz 900 ssk prim günü ödemesi yaptıysanız toplamda 240 gün  , 1080 ve üzerine ssk prim günü ödemesi yaptıysanız 300 gün süre ile işsizlik maaşı ödemesi alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir